Passieve en actieve corrosiebescherming

Een metallisatielaag van zink-aluminium biedt niet enkel een afscherming tegen de weersinvloeden maar zal bij beschadiging van de coating bovendien ook een kathodische bescherming bieden. Het zink gaat zijn opofferende functie vervullen waardoor krassen en kleine beschadigingen weer worden opgevuld. Corrosie wordt zo een halt toegeroepen.

Passieve en actieve corrosiebescherming

Flexibel

Bij metalliseren is er geen limiet op afmeting of gewicht van de te behandelen structuren. Gebouwen, bruggen, windmolens, sluisdeuren; niets is te groot of te zwaar om gemetalliseerd te worden. De laagdikte van de metallisatielaag kan bovendien aangepast worden aan de corrosieklasse waarin men zich bevindt. De laagdiktes variëren gewoonlijk tussen minimum 50 µm en 200 µm.

Flexibel

Gebruiksvriendelijk

Metalliseren vraagt uiteraard de nodige technische uitrusting, maar kan zowel uitgevoerd worden in een atelier als op een werf. Het systeem is daarom uitermate geschikt om bij reeds bestaande structuren ingezet te worden, bijvoorbeeld voor een renovatie ter plaatse. Aangezien het over een koud systeem gaat, is er geen gevaar op vervorming van de stalen onderdelen.

Gebruiksvriendelijk

Hechting

Een goede oppervlaktevoorbereiding garandeert niet alleen een goede hechting van de metallisatielaag, maar ook van de bijkomende verflagen. Een metallisatielaag is bovendien een uitstekende ondergrond voor zowel natlakken als poederlakken.

Hechting

Cost of ownership

Het is zo dat de initiële kostprijs voor een duplexsysteem -metallisatie+verf- inderdaad hoger ligt dan voor een traditioneel verfsysteem. De bijkomende kost wordt echter na verloop van tijd dubbel en dik terugverdiend. Niet alleen vraagt een duplexsysteem op basis van een zink- of zink-aluminiummetallisatielaag minder onderhoud, maar stel je ook eens de kosten voor om een brug gedurende enkele maanden af te sluiten voor renovatie.

Cost of ownership

Green deal

Bij het aanbrengen van een metallisatielaag komt er stof vrij. Dit stof kan probleemloos gerecycleerd worden. Ook op het einde van de levensduur kan het zink of zink-aluminium gerecupereerd worden. Het zink komt zodoende opnieuw in de economie terecht en kan gebruikt worden voor andere toepassingen. Het lagere aantal onderhoudsbeurten zorgt er bovendien ook voor dat er minder afvalproducten in het milieu terecht komen.

Green deal