Waarom gebruiken we zink?

Zink beschermt op meerdere manieren:

 • net als verf en galvanisatie vormt zink een beschermlaag;
 • zink oxideert vervolgens en vormt een laagje patina dat extra bescherming biedt;
 • zink en zink-aluminium hebben nog een voordeel: zink biedt kathodische bescherming, wat wil zeggen dat wanneer de deklaag tot op het staal beschadigd raakt, het zink zichzelf opoffert en zo corrosie van het staal voorkomt.

Waarom gebruiken we zink-aluminium?

Een metallisatiebekleding met zink-aluminium combineert de voordelen van beide metalen.

Zink-aluminium behoudt de kathodische bescherming van het zink, maar dankzij het toegevoegde aluminium zorgt het voor een verhoogde chemische bestendigheid tegen agressieve milieus.

Voordelen van metallisatie met zink-aluminium ten opzichte van puur zink:

 • langere corrosiebescherming dan met puur zink (zoutneveltest volgens de norm ISO 9227 en SO2-test volgens de norm ISO 6988);
 • voordeliger:
  • voor eenzelfde behandeld oppervlak en eenzelfde dikte van de bekleding wordt ongeveer 30% minder draad gebruikt. Dat komt door het veel lagere volume aan metallisatieresidu,
  • een hogere dekkingssnelheid en dus lagere arbeidskosten per m²,
  • beduidend lagere totale kosten voor het metalliseren van 1 m² dan met puur zink,
 • prettiger voor de metalliseur: het volume aan metallisatieresiduen is lager, er is daarom minder stof in de cabine.

Wat zijn de eigenschappen van zink en aluminium?

1. Zink en aluminium bieden beide een passieve corrosiebescherming, die zich uit op twee vlakken:

 • de metaallaag vormt in beide gevallen een barrière tegen de agressieve elementen in het milieu. Doordat vocht of water het staal niet kan bereiken, kan er bijgevolg geen corrosie ontstaan. We zien dat het barrière-effect bij aluminium groot is, dit doordat de laagdiktes bij aluminium gewoonlijk groter zijn dan in het geval van zink en zink-aluminium.
 • Vorming van een patinalaag: zowel zink als aluminium zullen oxideren en zo een bijkomende bescherming bieden tegen corrosie.

2. Zink en zink-aluminium bieden bovendien een actieve corrosiebescherming:

In tegenstelling tot de passieve bescherming die bij aluminium groter is dan bij zink, zal zink een veel grotere actieve bescherming bieden aan het staal. Door de grote kathodische werking van zink zal het staal bij beschadiging van de coating toch een adequate corrosiebescherming blijven behouden. De kathodische werking van aluminium daarentegen is zeer beperkt, behalve in zeewater.

3. Combinatie van zink en aluminium: zink-aluminium 85/15.

Een metallisatielaag met zink-aluminium 85/15 combineert de voordelen van beide metalen. 

Zink-aluminium behoudt de kathodische bescherming van het zink doordat 90% van het gewicht van de draad bestaat uit zink. Het toegevoegde aluminium zorgt voor een verhoogde chemische bestendigheid tegen agressieve milieus.